Doxygen Kullanımı

Doxygen Kullanımı

Bir gün belki işinize yarar diye doxygen programı ile ilgili ufak bir yazı yazmak istedim. Doxygen C++, C, Java, Objective-C, Python, IDL, PHP, C# ve D dilleri için online/offline dokümantasyon hazırlamayı sağlayan bir dokümantasyon sistemidir. Doxygen kaynak kodlarınızın içinde herhangi ek bir IDE ye yada programa ihtiyaç duymaksızın web sitesinde dolaşır gibi gezinmenizi sağlar. Html, RTF (MS-Word), PostScript, hyperlinked PDF, compressed HTML, Unix man şeklinde çıktıları destekler. Geniş boyuttaki projelerin daha kolay izlenmesini sağlar. Projelerineize ait dokümantasyon hazırlarken zamandan bakımından size büyük bir kazanç sağlayacaktır.

Öncelikle doxygenin son versiyonunu sitesinden yani aşağıdaki linkten indirin ve bilgisayarınıza kurun.
http://www.stack.nl/~di...download.html#latestsrc
Program kurulduktan sonra başlat menüsünde programın bulunduğu konumda Doxywizard kısayoluna tıklayarak sihirbazı çalıştırın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.


Önce Step 1 kısmında Wizard butonuna tıklayarak gerekli ayarlamaları yapalım. Butona tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

 

Project sekmesinde ilk iki kutucuğa belirtildiği gibi proje adını ve versiyonunu yazın. "Source code directory" kısmında projenize ait kaynak kodların bulunduğu klasörün yolunu belirtin. "Scan recursively" imi işaretli değilse sadece yolunu belirttiğiniz klasörün içindeki kaynak kodlarda tarama yapılır. Imi işaretlerseniz klasör içinde alt klasörlerin içindeki kaynak kodlar da taramaya dahil edilir. "Destination directory" kısmına çıktıların kaydedileceği konumu belirtin.
Mode sekmesine geçelim. "Documented entities only" seçeneği sadece önceden belirlenmiş olan konuların çıktısını almak için kullanılır. Bu konuları ana menüden "Expert" butonuna tıklayarak açılan pencerede "Build" kısmından kendi isteğinize göre düzenleyebilirsiniz. "All entities" seçeneği tüm konuların çıktısını almak için kullanılır. Konu kelimesinden kastım mesela çıktılarda sınıfların çıktısı, private üyelerin çıktısı, public üyelerin çıktısı gibi konulardır. Bu ayar ile çıktıları kendi isteğimize göre özelleştirebiliriz.
Bir alttaki ayarlarda dökümantasyonunu yaptığınız projenizin dilini seçerek çıktının o dile göre optimize edilmesini sağlıyoruz.



Output sekmesinde çıktıların hangi formatta yada formatlarda yapılacağını belirtiyoruz. Latex dışındaki diğer çıktılar herkezin bildiği standart formatlar olduğu için onlardan bahsetmiyorum. Latex formatı bilimsel formüllerin , tabloların, resimlerin vs. özel bir sözdiizimi ile ifade edildiği bir formattır. Nasıl htmlde tablo çizmek için özel ifadeler kullanılıyorsa latex formatında da formüller ,tablolar ve benzeri şeyleri çizebilmek için özel söz dizimleri kullanılmaktadır.







Diagrams kısmında grafiksel olarak çıktısını almak istediğimiz konuları seçiyoruz. Yalnız doxygen bu işlev için GraphViz adında bir kütüphaneyi kullanmaktadır. Bu kütüphane doxygen ile birlikte gelmediğinden onu sonradan yüklemek gerekmektedir. Eğer bu işlevi kullanmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan programı indirip bilgisayarınıza kurunuz. http://www.graphviz.org/Download_windows.php




Sihirbaz penceresinde yapmamız gereken işlemler bitti sonunda. OK butonuna basarak pencereyi kapatın. Ana pencerede "Step 2" kısmında Save butonuna tıklayarak projemize ait şimdiye kadar yapmış olduğumuz ayarları kaydediyoruz. Böylece ileride projemizde değişiklikler yaptıktan sonra aynı ayarları tekrar yapmaktan kurtulmuş olduk. "Step 3" te doxygenin kurulu olduğu klasörün yolunu belirtin. "Step 4" te Start butonunda tıklayarak dökümantasyon üretme işlemini başlatabilirsiniz. Doxygen belirtilen ayarlar doğrutusunda kaynak kodlarınızı tarayarak çıktı oluşturacaktır. Doxygen ile aşağıdaki gibi bir çıktı oluşturabilirsiniz.










Bir sonraki dersimizde görüşünceye kadar kendinize iyi bakın.

Bilgin TERZI ( 3ddreams )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SDL Nedir?

DirectX Çalışma Ortamının Hazırlanması